torsdag 4 februari 2010

Piece of cake

Fick besök av svägerskan idag och bestämde mig för att försöka mig på att baka en tigerkaka.
I boken "De gamla fina kakrecepten" stod det att det var en "lätt" kaka, men för en som tycker det är beundransvärt att röra ihop en kladdkaka var det faktiskt bakning på hög nivå.
Bara det att man ska röra ner äggulorna för sig och sedan vispa vitorna till hårt skum och försiktigt vända ner dem fick mig att börja kallsvettas.
Men, även om skryt luktar illa, så måste jag få säga att det blev en rackarns god och väldoftande kaka.
Faktiskt i klass med farmor Majas, på den tid det begav sig.

Nu till något helt annat.
Kanske har någon av er sett en märklig kommentar under några av inläggen på bloggen. Nån, vars signatur jag inte ens tänker nämna, har knappat in en massa tecken som ser kinesiska ut. Och det vore väl inte så farligt om det inte vore så att det poppade upp annonser på sånt jag helst vill slippa se. Hur som helst, jag har plockat bort kommentarerna och anmält saken till Blogger. Så förhoppningsvis slipper vi ser mer av det framöver.

Sen kan man ju verkligen undra hur i herrans namn det kunde hamna på den här, hemvävda och rätt dåligt uppdaterade, bloggen från Västerby. Men nätets vägar äro outgrundliga.


Slutligen, den senaste tidens största (åter)upptäckter:
1. Legobygge (Det är knappt att ungarna får ha sina bitar i fred, så förbaskat kul är det att montera ihop helkoptrar och traktorer efter ritning).
2. Trolldeg (Säkert recept på en mysig stund över vaxduken. Om man kan stå ut med högarna av smulig deg som hamnar på köksgolvet)
3. Snöskottning (Klart underskattad träningspass i friska luften, för en småbarnsmorsa som har svårt att hitta tid att gymma).

Recept på Trolldeg, eller Alundeg som vi egentligen gjorde,
4 dl vetemjöl
2 dl salt
2 msk alun (från apoteket)
5 dl kokande vatten
2 msk olja
Karamellfärg

Blanda de torra ingredienserna och häll vattnet över. Rör om och häll i lagom mycket läcker färg. Sen är det bara att "dega". Och vill man spara degen för att använda den igen. Lägg den i en glasslåda med lock och förvara den i kylen.

3 kommentarer:

Jens sa...

Jag fattar inte vad lego håller på med: Timslånga byggprojekt med frustrerade barn och vuxna, och sedan verkar det vara tänkt att de ska vara några slags utställningsföremål: så fort barnen leker med dem går de sönder, vilket leder till mer gråt och frustration... själv höll jag aldrig på med lego, det kanske märks?

Anonym sa...

Då jag inte sett ditt tigerkakerecept i original vet jag inte hur det är skrivet men utifrån din angivelse bör "lätt kaka" stå för betydelsen en luftig kaka. Detta med tanke på att äggvitan vispas separat och därmed för in luft i bakverket.
En generationsfråga kanske att tyda bakrecept?

Hanz

Kajsa Wedberg sa...

Jens: Men, Jensa!? Jag hade kunnat ta gift på att du var en riktig legonyyyrd som barn. Ett tips, strunta i skisserna och låt fantasin flöda.
Hanz: Hu, va pinsamt! Så är det förstås. Inte nog med att jag är för bortklemad för att baka en rekorderlig tigerkaka. Jag kan inte tyda ett recept.Tack.