fredag 26 oktober 2012

Halloween, fy fan

Ikväll är jag både stolt och lite bedrövad.
Stolt över min son Algot men bedrövad över hur tufft det är att vara sju år idag.
För några dagar sedan fick vi hem en lapp om att det skulle vara pysseldag och disco på idag på skolan. Det var ettorna och förskoleklassen som skulle ha det här tillsammans och det stod att det var något av en avrundning inför höstlovet nästa vecka. Det stod även att barnen gärna fick vara utklädda.
För barnen var det givet att det handlade om någon slags halloweenfest. Algot kom hem och sa att han ville ha en halloweendräkt. Gärna en zombie, liemannen eller något annat mysigt från BR.
Jag sa nej. Han fick nöja sig med monstermasken som han tjatade till sig i fjol. Någon ny läskig dräkt tänkte jag inte köpa.
Efter ytterligare några påstötningar verkade det som Algot fann sig i detta. Och i morse innan det var dags att åka till skolan letade han igenom lillebrors utklädningskorg. Han hittade en gammal färgglad clownfluga som han hängde på sig och packade ner både monstermasken och en batmandräkt med mantel. Och han verkade både nöjd och glad när jag vinkade av honom på skolan.
Så var det inte när han kom hem.
Visst hade han tagit på sig batmandräkten. Men det första som hade hänt var att ett par killar i klassen hade pekat finger och skrattat åt honom. Följden blev att Algot försvann in på toaletten där han, enligt honom själv, gråtande hade stannat under hela festen.
Det där sista är jag inte så säker på. För Algot kan det säkert ha kännts som han stannade på toa en bra stund. Och att han kände sig både dum, ledsen och övergiven tvivlar jag inte på. Men jag tror snarare att han efter en stund smög ut utan sin dräkt och deltog i festen lite vid sidan om.
Det som gör mig så ledsen är flera saker.
Dels gör det mig ont att det finns så tuffa krav på att passa in och ha "rätt" grejer redan när man går i första klass.
Dels funderar jag över skolans roll. Jag vet inte exakt vad som har sagts till eleverna inför den här dagen. Men för att inte hamna i detta med att endast vissa grejer (läs: läskiga och dyra dräkter från leksakskedjan) duger, så borde man vara väldigt tydlig med att all typ av utklädning är okej. Jag tycker till och med att man borde poängtera att det är ännu roligare om alla letar efter roliga utklädningkläder därhemma. I pappas eller mormors garderob, på vinden eller på loppis.
Och när väl dagen för maskeraden kommer så måste de vuxna vara oerhört vaksamma på vad som händer mellan eleverna. Annars är risken stor att dagen, som skulle bli en rolig upplevelse, byts till något helt annat.
Ikväll har vi berömt Algot för hans mod att välja en dräkt han tyckte var kul. Tyvärr verkar han inte så mottaglig för vårt beröm. Och jag misstänker att han hellre avstår från att klä ut sig än går på skolans halloweenfest i något annat än en sprillans nu liemannendräkt nästa gång.

2 kommentarer:

Maggan sa...

Fint skrivet fast sorgligt. Det gäller att alla är samma liksom. Jag har vuxna flickor 26 och 23 och en kille på 11 år och jag tycker sådant blivit mer påtagligt nu att man måste ha helt rätt...eller så kommer det tidigare. Sonen går i hoodie NU, joggingskor och naturligtvis ingen mössa, vantar även om det är kallt. Ser ungar på skolgården i t-shirt bara. För att inte prata om regnkläder...helt tabu....ha ha ja a.

Hanna sa...

Men.. stackars Algot. Att barn kan vara så elaka.
Kramar till er och ha en god jul =)