tisdag 1 mars 2011

Det här tycker jag är viktigt:

http://bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/1.1135935--de-redan-utsatta-drabbas-hardast

Vad tycker du?

5 kommentarer:

Magdalena Rydberg sa...

Jag tycker också det är viktigt, men det läggs en överdådig tyngd på fritidspedagoger och förskolelärare idag. Det blir lätt de som får stå till svars när barn inte håller normen, när de sticker ut, när de bråkar, osv osv. Många glömmer det största ansvaret som faktiskt föräldrarna bör på. De värderingar vi skickar med våra barn är viktigare än hur stora grupper det finns på fritids. Jag noterar sånt här mycket. Det curlas hemma, man svär och bråkar framför barnen, låter dem spela mer än lovligt våldsamma spel och står ändå framför flrskolepersonalen och klagar över att de inte gör sitt jobb. Men det skrivs det sällan om, för man får ju inte kritisera föräldrar! Det finns ju inget rätt eller fel där. Det är ju lättare att klaga på den utbildade personalen som har ett ansvar. Det är lättare att peka med hela handen då.

Kajsa Wedberg sa...

Hej Magdalena och tack för din kommentar. Kan inte annat än hålla med dig. Naturligtvis är det till syvende och sist föräldrarna som har ansvar för sina barn. Och mina artiklar om fritids är inte ämnade åt att skuldbelägga någon personal, varken i förskola, skola eller på fritids.
Men jag vill gärna försöka uppmärksamma ett problem. Nämligen den situation som barnen (och personalen) har på fritids varje dag. Nämligen jättestora grupper och få vuxna.
När det som vi idag kallar fritids inrättades, nån gång på 70-talet, var det bara en bråkdel av alla familjer som nyttjade den här typen av barnomsorg. Men ju fler mammor som gått ut på arbetsmarknaden desto fler barn har börjat på fritids. Problemet är bara att verksamheten inte hängt med i den utvecklingen, utan personalstyrkan har varit ungefär den samma. Följden blir att en enda pedagog idag kan ha ansvar för uppåt 20 barn. (Å jag som tycker det är fullt upp med mina två!!?) Sen kan man ju fundera på om alla familjer verkligen behöver ha sina barn där så mycket som de är. För många är det förstås nödvändigt, att båda jobbar heltid, för att få ekonomin att gå ihop. Men jag tror också att en hel del föräldrar skulle kunna gå ner i tid och ta hem sina ungar tidigare. Fast då kanske man måste avstå från den där rostfria kylen eller resan till Thailand.
Men, det är precis som du säger, att börja kritisera föräldrar är jäkligt känsligt.
Låter som ett riktigt bra, men svårt, reportageuppslag för Bohusläningen. :-)

Magdalena Rydberg sa...

Hej igen! Tyvärr vet jag massor av föräldrar som lämnar sina barn trots att de är lediga. När jag ifrågasätter försvarar de sig med att "de har det roligare på dagis/fritids". Och så går (ofta mammorna) hemma och städar eller gör nåt annat som är jobbigt att göra när man samtidigt måste ta hand om barn. "jag får ingenting gjort här hemma om h*n/ de ska vara hemma!" Jag är noga med att inte använda mer tid än vad som är tillåtet eller nödvändigt. T ex är det många som inte vet att man faktiskt inte får handla på Ica innan man hämtar barnen. Det känna jävligt orättvist de gånger man kommer med sina fyra ungar högt och lågt för att handla och så ser man en förälder som "passar på" innan de ska hämta på dagis/fritids. Det är sådär kul, faktiskt. Jag tycker de borde införa att arbetsgivaren på något sätt får lämna intyg om arbetstider så att personalen har något att gå på. I dagsläget får de ju vackert lita på att människor är ärliga, vilket är långt ifrån alla. Fritidsberksamheten har jag precis nyligen börjat använda, så därför är jag inte så insatt i hur det funkar egentligen, men din artikel får mig att börja bli mer frågvis och nyfiken. Dags att behandla politikerna lite och be dem hänga med in i 2000-talet, tror jag.

Magdalena Rydberg sa...

Hahaha! Vilka noveller vi skriver!! Hahaha!

Kajsa Wedberg sa...

Hej igen,
ja, det kan säkert vara så att det kan behövas lite upplysning om vad som gäller för barns tid på förskolan.
Kul, att min artikel om fritids väckte ditt intresse. I morgon blir det fortsättning, i Bohusläningen förstås. :-)