fredag 7 mars 2008

Bättre än tre stjärnor i Le Guide Michelin



Finkrogarna må ha sin Michelinguide där inspektörer betygsätter mat och service med åtråvärda stjärnor. I vårt kök heter recensenten Algot och han är hård mot kökspersonalen. Ofta föredrar han säkra kort som gröt, köttbullar och korv framför rätter av mer avancerat slag. Döm därför av min förvåning när han idag utan minsta klagomål satte i sig en portion med kryddstark thaigryta. Rätten klarade även hans okulärbesiktning, trots att han idag använde sig av pannlampa.


Fotnot: Michelinguiden, är en serie böcker med röda omslag som ges ut årligen av Michelin. Guiden innehåller bland annat rekommendationer på bra restauranger och hotell. I Sverige har endast tio krogar lyckats komma med i guiden.

De berömda stjärnbetygen brukar översättas på följande vis:
En stjärna – "en väldigt bra restaurang i sin kategori"
Två stjärnor – "utomordentlig matlagning, värt en omväg"
Tre stjärnor – "exceptionellt bra kök, värt en egen resa"


Källa: Nationalencyklopedin

Inga kommentarer: