tisdag 18 november 2008

Rättshaveristen i Västerby

När morgonens storm bedarrat blev det här en riktigt fin dag. Tog en tur förbi grannens gröna anka, upp på berget, hitta renlav att återvända till inför adventsstake-pyntet och en kvarglömd trädgårdsmöbel som vi kunde picknicka på.

Dagens besvikelse bestod i beskedet att den AD-dom jag väntar på inte kommer imorgon, som utlovat. Den dröjer ända till den 17:e december. Ja, ja, har vi väntat i snart två år kan vi väl vänta en månad till. Men nog hade det varit skönt att få det hela avklarat.
Måste förresten vara skönt att jobba på Arbetsdomstolen. Jag menar så fort man inte hinner färdigt med det man lovat så sätter man bara ett nytt datum och alla bara finner sig i det. Antar att ingen fått för sig att stämma AD för kontraktsbrott.

Hu! Är det såna tankar som leder till rättshaverism?

För övrigt går vi just nu igenom en riktig kiss-å-bajs-fas här hemma. Vet inte hur många gånger om dan Algot nämner något av de orden och idag gav han mig dessutom svar på tal när jag försökte med att "det där får du sluta med, vet du inte att det bara är riktigt små barn som tjatar om sånt hela tiden. Bara små bebisar." Varpå ungen nästan kiknar av skratt och utbrister: - Näeee mamma! Så säger ju Viktor och han är ingen bebis! (Viktor är den största grabben på hela Algots dagisavdelning. Minst 5 år, typ.)

Kan förresten tipsa om den här fisksoppan som det fanns recept till i senaste numret av Coop-tidningen Mersmak.
Vi gjorde den (med rätt många av originalingredienserna) ikväll och den var verkligen supergod!
Foto: Coop Mersmak


Seljanka - Rysk laxsoppa
4 portioner
ca 45 minuter
Ingredienser
2-3 msk rapsolja
2 gula lökar, hackade
2 morötter, i tärningar
1 palsternacka, i tärningar
200 g saltgurka, i tärningar
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
4-5 svartpepparkorn
2 fiskbuljongtärningar
1 liter vatten
10 gröna oliver
10 svarta oliver
3 msk kapris med spad
400-500 g laxfilé, i tärningar
citronskivor
dill
crème fraiche
2-3 salladslökar, i tunna skivor
= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ

Tillagning
Värm oljan i en kastrull och fräs lök, morötter och palsternacka på medelstark värme ca 5 minuter. Tillsätt saltgurka, tomatpuré, lagerblad, pepparkorn och söndersmulade buljongtärningar. Fräs under omrörning 2-3 minuter.
Späd med hälften av vattnet, koka upp och sjud på ganska svag värme i 10 minuter. Tillsätt resten av vattnet, oliver, kapris och kaprisspad. Koka upp och tillsätt fisken. Sjud tills fisken precis är genomkokt, ca 5 minuter.
Servera med citronskivor, dill, crème fraiche och salladslök.

Inga kommentarer: